Samlaget 2019

Hallgeir Opedal er en tidligere Dagblad-journalist som faktisk er født på Kongsberg, men som vokste opp i Odda, og har bodd de siste 30 åra av sitt voksne liv i Oslo. Han omtaler seg sjøl som vestlending, og skriver på nynorsk.

Denne boka er en selvbiografisk refleksjonsbok, den handler om ei reise, eller rettere sagt en vandring. 55 år gammel bestemmer forfatteren seg for å gå hjem til plassen der han vokste opp, rett og slett til fots. Han er ikke spesielt sportslig anlagt, men vil vandre med en plan om å snakke med alle han møter underveis, og ikke være redd for omveger. Det er bortimot 400 km fra Oslo til Odda. Han forlater leiligheten på Smestad en søndag morgen i mai, med fullpakket ryggsekk og et relativt åpent sinn.

Boka er en svært personlig beretning, med nærgående skildringer av omgivelser og møter underveis. Det er ikke spart på egne kroppslige erfaringer, det er jo store fysiske utfordringer forbundet med dette prosjektet. Og Opedal møter gode hjelpere underveis. Han byr på filosofiske betraktninger og anekdoter fra før og nå, fortalt med humor og sans for kuriøse avsporinger.

Den fjerde dagen til fots går turen fra Hokksund til Darbu, og over Gamleveien mot Kongsberg. Forfatteren deler historien om sine egne foreldre, hvordan de møttes og fant hverandre i en avkrok på Vestlandet, og flyttet til Kongsberg for å starte et nytt liv på begynnelsen av 1960-tallet. Her ble Hallgeir Opedal født, og bodde med familien fram til han var 5 år. De bodde to steder i byen.

Han unner seg en hviledag på Kongsberg. Han rusler på gamle tomter, handler gnagsårplaster på apoteket, drikker kaffe på Lampeland Konditori, og treffer noen underlige skruer underveis. Skildringer av møtene med folk er kostelig lesning. Han kiler godt i vårt patriotiske hjerte når han tar for seg vår bys skatter med et svært uærbødig blikk. Han finner igjen huset han har bodd i på Eikerveien og kirka han er døpt i («…. det overdådige kyrkjerommet ser ut som om det skulle vore innreidd av Homsepatruljen. Kyrkja blei innvigd i 1761.»)

Fotturen går videre utover Sandsværveien. I Saggrenda er det slutt på gangveien, og han fortsetter langs E134 mot Notodden. Og videre. Han kommer fram til Odda etter 13 dagers vandring og 236 underholdende boksider.

Omtale: Mette Martinsen